3 Δεκεμβρίου 2013

Παιδί και δυσλεξία

Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013

e-womenmagazine - Παιδί και δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι μία μαθησιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού στο διάβασμα. Είναι η πιο συνηθισμένη μαθησιακή διαταραχή. Τα παιδάκια με δυσλεξία μιλάνε φυσιολογικά απλά έχουν δυσκολία στη γραφή και την ανάγνωση. Ο εγκέφαλος αδυνατεί να μεταφράσει τα γράμματα στους αντίστοιχους ήχους. Δεν αναγνωρίζουν τα γράμματα και τις λέξεις γι’ αυτό δυσκολεύονται πολύ στην ανάγνωση.
Η δυσλεξία είναι πιο συχνή στα αγοράκια απ’ ότι στα κορίτσια. Το 10-15% παιδιών σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή.

Τα παιδάκια στην ηλικία των 6 ετών ξεκινούν να διαβάζουν, όταν τα παιδιά δυσκολεύονται στην ανάγνωση και καθυστερούν πολύ για να διαβάσουν, φτάνουν ακόμα και Δευτέρα δημοτικού, τότε πρέπει να το προσέξουμε και να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Το παιδί στην προσπάθεια του να διαβάσει ξεκινά απ’ τη λανθασμένη πλευρά μιας πρότασης, δεν ακούει ή δεν βλέπει τις ομοιότητες ή διαφορές στις λέξεις ή στα γράμματα και δεν μπορεί να πει την προφορά μιας άγνωστης λέξης.

Το κύριο σημάδι λοιπόν της δυσλεξίας είναι η αδυναμία ανάγνωσης του παιδιού από την αναμενόμενη για την ηλικία του. Επίσης άλλα πράγματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν ότι το παιδάκι σας μπορεί να έχει δυσλεξία είναι, η δυσκολία να ξεχωρίσει το δεξί απ’ το αριστερό χέρι, αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς π.χ αντί να πει 9 λέει 6 ή αντί να πει 15 λέει 51, δυσκολία να πράξει τρεις εντολές στη σειρά, απαντάει σε ερωτήσεις προφορικά δυσκολεύεται όμως να τις γράψει και πολλά ακόμα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Η διάγνωση πρέπει να γίνει γρήγορα πάντα με τη βοήθεια ειδικών γιατί το παιδί λόγω της δυσκολίας που μπορεί να έχει στο σχολείο με την ανάγνωση, που είναι η βασική ικανότητα σε σχέση με άλλα μαθήματα, μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση και να ντραπεί. Αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και πολλές φορές αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μετά τη διάγνωση του ψυχολόγου σημαντική είναι η διδασκαλία από έναν ειδικό ο οποίος χρησιμοποιεί τόσο φωνητικές όσο και οπτικές μεθόδους εκπαίδευσης. 
Δώστε στο παιδί σας συναισθηματική υποστήριξη και ευκαιρίες να πετύχει και σε άλλους τομείς εκτός της ανάγνωσης, είναι πολύ σημαντικό.

Written by

Το blogs αυτό δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της γυναίκας σε θέματα που την απασχολούν όπως η υγεία, η ομορφιά, οι σχέσεις και το σεξ, διάφορες έρευνες, ταξίδια και μαγειρική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2013 - 2014 e-womenmagazine. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top