Θα χρειαστούμε:
1 δόση παντεσπάνι με βούτυρο
ελαφρύ σιρόπι με κονιάκ, για το βρέξιμο του παντεσπανιού
Για την κρέμα
750 ml. φρέσκο γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής ή 1 lt. φρέσκο γάλα
5 μεγάλα αυγά
25-30 μαλακές καραμέλες γάλακτος
100 γρ. κορν-φλάουρ
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή εσάνς καραμέλας
1 κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο ή απλή
Για την επικάλυψη-στόλισμα
900 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
άχνη ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
μαλακές καραμέλες γάλακτος
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι με βούτυρο από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουμε εδώ. Το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη, για να μην στεγνώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε για την επικάλυψη, με όση άχνη ζάχαρη χρειάζεται, για να γίνει όσο γλυκιά θέλουμε η σαντιγί μας.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Θα προσθέσουμε τόσο χρώμα, ως να επιτύχουμε μια ανοιχτή κίτρινη απόχρωση.
Θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος, ως να γίνει πυκνή σαντιγί που στέκεται καλά. Την φυλάμε στο ψυγείο σκεπασμένη, ως να την χρειαστούμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Καθαρίζουμε είκοσι καραμέλες γάλακτος, από τα χαρτάκια τους.
Βάζουμε το φρέσκο γάλα με την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε και τις καθαρισμένες καραμέλες και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, να λιώσουν. Δοκιμάζουμε την γλυκύτητα του γάλακτος και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα μερικές καραμέλες. Εγώ δεν πρόσθεσα επιπλέον.
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με την ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με σύρμα πολύ καλά, να μην μείνουν σβολαράκια. Προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας.
Με μια κουτάλα, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς να μη μας κόψουν. Προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα ζεστό γάλα. Τα ρίχνουμε όλα μαζί πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα, καθώς και την μια κουταλιά μαργαρίνη .
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνεχώς, ως να δέσει καλά η κρέμα μας και να πήξει.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε πέντε λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.
Ανακατεύουμε που και που, να μην σχηματιστεί κρούστα.
Καλύπτουμε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη, η οποία θα εφάπτεται με την επιφάνειά της.
Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε τις υπόλοιπες πέντε καραμέλες σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε πιάτο και τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα φυλάμε και αυτά στο ψυγείο.
Παντεσπάνι και κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα.
Όταν πρόκειται να συναρμολογήσουμε την τούρτα, κάνουμε τα εξής.
Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε τρεις ή τέσσερις δίσκους.
Αφρατεύουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το σύρμα των αυγών. Προσθέτουμε και τα κομματάκια από τις καραμέλες που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις μια δυο κουταλιές από την σαντιγί που έχουμε ετοιμάσει.
Μοιράζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με το πόσους δίσκους έχουμε κόψει το παντεσπάνι μας.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τον βρέχουμε καλά με το σιρόπι. Τοποθετούμε ένα μέρος από την κρέμα και την καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Επάνω από τον τελευταίο δίσκο από το παντεσπάνι, δεν βάζουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Θα μας διευκολύνει στην παραπάνω διαδικασία, αν διαθέτουμε μεταλλικό τσέρκι. Θα μπορέσουμε να απλώσουμε ομοιόμορφα την κρέμα, χωρίς να μας φεύγει από τα πλάγια.
Βάζουμε στο σημείο αυτό την τούρτα μας για μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Απλώνουμε την χρωματισμένη σαντιγί με ένα κουτάλι ή σπάτουλα στην κορυφή και τα πλάγια της τούρτας. Κάνουμε σχέδια με το κουτάλι, δημιουργώντας ανώμαλη επιφάνεια. Ή αλλιώς, απλώνουμε την σαντιγί και την ισιώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Στολίζουμε το κέντρο της τούρτας με καραμέλες γάλακτος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Φυλάμε την τούρτα μας στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε.
Η δοσολογία αυτής της συνταγής μας δίνει αρκετές μερίδες γλυκού.
1 δόση παντεσπάνι με βούτυρο
ελαφρύ σιρόπι με κονιάκ, για το βρέξιμο του παντεσπανιού
Για την κρέμα
750 ml. φρέσκο γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής ή 1 lt. φρέσκο γάλα
5 μεγάλα αυγά
25-30 μαλακές καραμέλες γάλακτος
100 γρ. κορν-φλάουρ
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή εσάνς καραμέλας
1 κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο ή απλή
Για την επικάλυψη-στόλισμα
900 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
άχνη ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
μαλακές καραμέλες γάλακτος
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι με βούτυρο από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουμε εδώ. Το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη, για να μην στεγνώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε για την επικάλυψη, με όση άχνη ζάχαρη χρειάζεται, για να γίνει όσο γλυκιά θέλουμε η σαντιγί μας.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Θα προσθέσουμε τόσο χρώμα, ως να επιτύχουμε μια ανοιχτή κίτρινη απόχρωση.
Θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος, ως να γίνει πυκνή σαντιγί που στέκεται καλά. Την φυλάμε στο ψυγείο σκεπασμένη, ως να την χρειαστούμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Καθαρίζουμε είκοσι καραμέλες γάλακτος, από τα χαρτάκια τους.
Βάζουμε το φρέσκο γάλα με την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε και τις καθαρισμένες καραμέλες και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, να λιώσουν. Δοκιμάζουμε την γλυκύτητα του γάλακτος και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα μερικές καραμέλες. Εγώ δεν πρόσθεσα επιπλέον.
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με την ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με σύρμα πολύ καλά, να μην μείνουν σβολαράκια. Προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας.
Με μια κουτάλα, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς να μη μας κόψουν. Προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα ζεστό γάλα. Τα ρίχνουμε όλα μαζί πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα, καθώς και την μια κουταλιά μαργαρίνη .
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνεχώς, ως να δέσει καλά η κρέμα μας και να πήξει.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε πέντε λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.
Ανακατεύουμε που και που, να μην σχηματιστεί κρούστα.
Καλύπτουμε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη, η οποία θα εφάπτεται με την επιφάνειά της.
Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε τις υπόλοιπες πέντε καραμέλες σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε πιάτο και τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα φυλάμε και αυτά στο ψυγείο.
Παντεσπάνι και κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα.
Όταν πρόκειται να συναρμολογήσουμε την τούρτα, κάνουμε τα εξής.
Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε τρεις ή τέσσερις δίσκους.
Αφρατεύουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το σύρμα των αυγών. Προσθέτουμε και τα κομματάκια από τις καραμέλες που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις μια δυο κουταλιές από την σαντιγί που έχουμε ετοιμάσει.
Μοιράζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με το πόσους δίσκους έχουμε κόψει το παντεσπάνι μας.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τον βρέχουμε καλά με το σιρόπι. Τοποθετούμε ένα μέρος από την κρέμα και την καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Επάνω από τον τελευταίο δίσκο από το παντεσπάνι, δεν βάζουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Θα μας διευκολύνει στην παραπάνω διαδικασία, αν διαθέτουμε μεταλλικό τσέρκι. Θα μπορέσουμε να απλώσουμε ομοιόμορφα την κρέμα, χωρίς να μας φεύγει από τα πλάγια.
Βάζουμε στο σημείο αυτό την τούρτα μας για μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Απλώνουμε την χρωματισμένη σαντιγί με ένα κουτάλι ή σπάτουλα στην κορυφή και τα πλάγια της τούρτας. Κάνουμε σχέδια με το κουτάλι, δημιουργώντας ανώμαλη επιφάνεια. Ή αλλιώς, απλώνουμε την σαντιγί και την ισιώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Στολίζουμε το κέντρο της τούρτας με καραμέλες γάλακτος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Φυλάμε την τούρτα μας στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε.
Η δοσολογία αυτής της συνταγής μας δίνει αρκετές μερίδες γλυκού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου